Kunstenaar Vincent van Gogh komt terug naar Drenthe. Uiteraard gaat het hier om een acteur die precies 140 jaar na dato de treinreis van Van Gogh over gaat doen komende maandag.

De provincie staat dit jaar uitgebreid stil bij de Drentse periode van de kunstenaar. In 1883 verbleef hij drie maanden in Drenthe. Hij logeerde in het Hoogeveense logement van Albertus Hartsuiker, die werkzaam was bij het spoor. Ook zijn pand had uitzicht op het spoor door Hoogeveen.

Maandag is het precies 140 jaar geleden dat Van Gogh de reis naar Hoogeveen maakte. Daarom opent dan een tentoonstelling over de Hollandse Meester in het Drents Museum in Assen en staat de NS hierbij stil.

Er rijdt een Sprinter tussen Groningen en Zwolle die dag met een speciale Van Gogh-coupé, waarin diverse activiteiten worden georganiseerd. Iets voor elf uur vertrekt de trein met deze coupé vanuit Zwolle, waarna de activiteiten doorlopend worden georganiseerd tot ongeveer half 4 ‘s middags. De reïncanator van de kunstenaar stapt om 14:15 uur uit de trein in Hoogeveen en wordt dan per koets naar de rotonde bij het kantoor van TVM Verzekeringen gereden. Daar wordt een kunstwerk geopend welke als een ode aan Van Gogh is gemaakt.

Er valt ook iets te winnen voor treinreizigers. Er worden gedurende de dag op de stations in Assen en Hoogeveen zonnebloemen uitgedeeld, als knipoog naar de Zonnebloem-schilderijen. In sommige bloemen worden vrijkaarten voor de tentoonstelling in het Drents Museum verstopt, in totaal 140 stuks. Op sociale media wordt daarnaast tijdens de loopduur van de tentoonstelling in Assen een andere winactie georganiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *