Er is veel te doen rond de energietransitie, ook in het Nederlandse openbaar vervoer. Zo rijden er steeds meer bussen op stroom en zijn er treinen op waterstof. Over dit onderwerp wordt dinsdag een groot congres georganiseerd in de stad Groningen.

Onder de noemer ‘Energie in het OV’ willen de roergangers achter de transitie hun ideeën laten zien en het draagvlak vergroten. Volgens de organisatie is het namelijk van belang dat de elektriciteitsvoorziening in het openbaar vervoer beter benut gaat worden. Zo wil men dat de hele sector mee gaat doen in het Bestuurlijk Overleg Netcongestie en dat het elektriciteitsnet van treinen, trams en de metro wordt gekoppeld aan het netwerk van oplaadpunten voor bussen, zodat er geen stroom van het reguliere stroomnetwerk hoeft te worden afgenomen.

De laatste component voorziet in een besparing van tien procent elektriciteitsgebruik door treinen, trams en metro’s door het benutten van remenergie van de stellen. Onder meer de Groningse verkeerswethouder Philip Broeksma en Qbuzz-baas Gerrit Spijksma zullen bij het congres aanwezig zijn.

De bijeenkomst vindt plaats in de Energy Academy Europe op de Zernike Campus in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *