Na Arriva heeft zich een tweede gegadigde bij de Autoriteit Consument en Markt gemeld om een treindienst tussen Groningen en Parijs te verzorgen. Het gaat om het in Amsterdam gevestigde Heurotrain.

Dit nieuwe bedrijf presenteert zich via haar website als de nieuwe hogesnelheidstreinoperator van Europa. Heurotrain wil vanaf eind 2027 dagelijks ieder tussen Amsterdam en Parijs gaan rijden, waarbij twee ritten in de ochtend starten in Groningen en twee ritten halverwege de middag ook weer doorrijden naar Groningen. Onderweg stoppen de treinen op Assen, Zwolle, Almere Centrum, Amsterdam Centraal, Schiphol, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid. In Parijs wil men, net als Arriva, gebruik gaan maken van station Gare Du Nord.

Het is nog niet precies duidelijk welke treinen men hiervoor in wil gaan zetten. Wel spreekt het bedrijf van hogesnelheidstreinen met een reizigerscapaciteit van zo’n 1100 personen per trein. Een rit van Groningen naar Parijs zou net binnen vijfeneenhalf uur gereden moeten kunnen worden.

De aanvraag van Heurotrain is gedaan op basis van de Europese open accessregels. De verantwoordelijke instanties, voor Nederland dus de ACM, moeten nu onderzoeken of het mogelijk is een dergelijke dienst in het bestaande netwerk in te passen. Daarvoor zal bijvoorbeeld advies worden gevraagd aan spoorbeheerder ProRail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *