Op 2 januari 2011 gaat, voor het eerst sinds een aantal jaren niet tegelijkertijd met de nieuwe dienstregeling van de NS, de nieuwe busdienstregeling voor Groningen en Drenthe in.

In de stad Groningen staan de grootste wijzigingen gepland op de huidige lijn 52. Deze zal volledig worden omgenummerd in lijnnummer 2. Wel zal de route hetzelfde blijven. Dit gebeurt op verzoek van het OV-bureau Groningen Drenthe, om het stadse karakter van de lijn te benadrukken. Verder komen er in de doordeweekse ochtendspits extra verbindingen tussen Eelde en Groningen CS, door de combinatie van lijn 2 en de nieuwe lijn 602, welke vanaf Eelde Terra College via de Esweg de route van lijn 2 gaat rijden tot de Meerweg. Vervolgens zal via de Meerweg en P+R Haren/A28 naar Groningen CS gereden gaan worden, via De Wijert. Combineerd gaan lijn 2 en 602 in de ochtendspits voor een kwartiersdienst naar het station in Groningen zorgen. Ook komt er een extra vroege ochtendrit richting Groningen bij, waardoor reizigers vanuit Eelde al voor 6:30 uur 's ochtends op het station in Groningen kunnen aankomen.

Daarnaast gaan er in de stad redelijke tot grote wijzigingen plaatsvinden op de lijnen 4, 7, 8, 11 en 15. Ook zal de route van lijn 5 lichtelijk worden aangepast, deze zal altijd via de Zuiderflat gaan rijden in plaats van de Van Ketwich Verschuurlaan tussen de Vestdijklaan en Marcellus Emantslaan.

Vanaf Transferium Hoogkerk gaat de nieuwe P+R Citybus lijn 24 rijden. Deze zal doordeweeks 2x per uur gaan rijden tussen het transferium en het UMCG, via station en Grote Markt. Samen met lijn 4 zal er een kwartiersdienst vanaf de nieuwe parkeerplaats naar de binnenstad en UMCG geboden gaan worden. Op zaterdagen zullen lijn 4 en 24 gezamenlijk voor een tien-minutendienst tussen Transferium Hoogkerk en de Grote Markt gaan zorgen. Door de komst van lijn 24 zal P+R Citybus lijn 21, welke nu alleen op zaterdagen rijdt, volledig gaan verdwijnen.

Op de Groninger streekdienst omvatten de grootste wijzigingen een veel beter bediening van Winneweer. Dit dorp zal voortaan door alle ritten van de lijnen 42 en 142 aan worden gedaan. Verder wordt de directe Qliner-verbinding tussen Groningen en Stadskanaal grotendeels geschrapt. In de spits zal Qliner 312 twee keer per uur tussen Groningen en Stadskanaal rijden. Qliner 302 zal voortaan tussen Stadskanaal en Assen gaan rijden. Qliner-passagiers vanuit Stadskanaal naar Groningen kunnen op het knooppunt in Gieten overstappen op één van de bussen naar Groningen.

Een kleinere wijziging op de streekdienst omvat het creëren van een directe busverbinding tussen Roden en het Martini Ziekenhuis. Dit zal worden gerealiseerd door de route van lijn 82 door Groningen om te leggen via het Martini Ziekenhuis.

Naar verluidt wordt de volledige dienstregeling medio december bekend gemaakt door Qbuzz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *