Sneeuw in Groningen

Het openbaar vervoer in Noord Nederland heeft donderdag veel last gehad van de sneeuwval. Vervoerders op zowel de weg als het spoor kampten met vertragingen en rituitval.

De NS reden een aangepaste dienstregeling tussen Zwolle en Utrecht. Zij raadden aan om eerder van huis te vertrekken. Arriva kampte op het traject Groningen – Nieuweschans (Leer)/Veendam met een aanrijding, waarbij een 33-jarige Stadjer om het leven kwam. Die aanrijding had overigens niets te maken met de sneeuwval.

In stad en provincie Groningen waren meerdere wegen slecht berijdbaar en is er sprake van grote drukte op de wegen. De bussen van Qbuzz en Arriva Touring hadden daar last van. De Qliners van Arriva Touring reden met vertragingen van vijftien tot dertig minuten rijden door files. Bij Qbuzz liepen de vertragingen zelfs op tot veertig minuten. Ook vielen er ritten in de hele provincie uit, dit betroffen vooral Qliners.

Woordvoerder Michel van der Mark van Qbuzz meldde aan RTV Noord dat de busbanen in de stad niet voldoende gestrooid waren, waardoor de snelheid moest worden aangepast. Ook de spitsstroken op de A7 en A28 zijn niet gestrooid, waardoor de bussen niet de files voorbij konden rijden.

Ook de donderdagmiddag-spits verliep problematisch door de drukte op de wegen. Qbuzz had op veel trajecten vertragingen van gemiddeld vijftien minuten. Inmiddels is de avondspits afgelopen en is dat gezakt tot uiterlijk tien minuten. De vervoerder kon nog geen verwachtingen over de vrijdagmorgen-spits geven. Reizigers die met de bus willen reizen worden geadviseerd gebruik te maken van de SMS-service van Qbuzz. Ook kunnen bezitters van een Android-smartphone de app ‘OV-info’ downloaden.

De NS gaan vrijdag volgens een nooddienstregeling rijden in de brede Randstad. Dat betekent dat er ook minder Intercity’s zullen rijden op het traject Zwolle – Utrecht. Daarnaast zijn er ook andere trajecten waarop minder of geen treinen rijden.

OV Nieuws uit Groningen zal bezoekers ook vrijdag op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het OV in de provincie Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *