PRHoogkerksneeuw

Het KNMI heeft zojuist opnieuw code rood afgekondigd voor de provincie Groningen. Vanmorgen deed zij dat al voor de provincie Drenthe. In Drenthe zijn er al buslijnen uitgevallen en in Zuidoost-Friesland rijden geen bussen. In tegenstelling tot eerdere berichten zijn Qliners 305 en 314 van Arriva toch na 18:00 uur blijven rijden. Eerder meldde de vervoerder nog dat alle bussen uit dienst zouden worden gehaald.

Qbuzz en Arriva hebben de dienstregeling woensdagochtend normaal opgestart. De grote wegen waren ondanks de ijzelvorming redelijk begaanbaar. De toestand wordt wel steeds slechter op de weg, wat een aantal buslijnen al heeft doen uitvallen. Qbuzz adviseert reizigers geen nieuwe reis meer te starten en als dat kan naar huis te gaan. De vervoerder kan niet garanderen dat de bussen tot het einde van de dag blijven rijden. Arriva adviseert de reizigers ook koers richting huis te zetten.

De uitgevallen lijnen zijn 20, 27, 31, 32, 34, 35 (Drenthe), 39 (Drenthe), 42, 68, 85, 131, 189, 315 en 335. Doordat 315 niet rijdt, vervallen een aantal ritten op andere, gekoppelde lijnen ook. Voor lijn 300 wordt de situatie per rit bekeken. Tenslotte rijden de lijnen vanuit Zuidoost-Friesland niet door de ijzel, waarvan een aantal lijnen ook tot in Drenthe en Groningen rijden.

Het ging vandaag in het gebied opnieuw fout met de actuele infopanelen bij de haltes. Alle ritten werden als vervallen gemeld, terwijl de meeste bussen gewoon rijden. Andersom komt ook voor. De info op de panelen kan onjuist zijn, maar de ergste problemen lijken opgelost.

De spitstreinen tussen Groningen en Zuidhorn rijden niet om zoveel mogelijk materieel beschikbaar te houden. Tussen Groningen en Groningen Noord was de treindienst kort gestaakt wegens een stroomstoring. De treindienst wordt daar inmiddels weer opgestart.

De NS hebben hun dienstregeling zoveel mogelijk opgepakt tussen Groningen en Zwolle. De Intercitydienst is weer opgepakt en ook voor morgenochtend staan de Intercity’s vooralsnog in de dienstregeling vermeld.

Het advies is om de websites en Twitterpagina van de vervoerders in de gaten te houden. Voor donderdag bepaalt Qbuzz opnieuw om 5:00 uur ‘s ochtends of rijden verantwoord is. Arriva heeft al besloten de bus- en treindienstregeling in het Noorden als normaal te zullen starten.

Op Twitter (@ovnieuwsgd) hebben we een stelling lopen: volg jij het advies op van Qbuzz om naar huis te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *