pinnenindebus

Woensdagochtend heeft Qbuzz op de lijnen 3 en 4 rond Groningen het betalen met de pinpas in de bus gelanceerd. Met een eerste pinhandeling is het systeem in gebruik genomen.

Vanaf donderdag is het in de bussen op beide lijnen mogelijk met de pin te betalen. De maatregel is bedoeld als eerste aanzet tot meer veiligheid in de bus. Doordat er meer mensen met de pinpas gaan betalen is er minder contant geld aanwezig en wordt het minder interessant voor overvallers om een buschauffeur te beroven.

“Het is voor ons belangrijk om de veiligheid van de chauffeurs te kunnen waarborgen, want wij zijn zuinig op ze”, aldus concessiedirectrice Astrid Veldhuizen. “Daarom willen we niet afwachten tot het een keer misgaat en moet, maar nu al een stap zetten richting minder contant geld in de bus. Wij hebben gekozen om dit eerst in te voeren op de lijnen 3 en 4, omdat op deze lijnen veel losse kaartjes worden gekocht. Wij willen reizigers van deze lijnen laten wennen aan contactloos betalen of reizen met de OV-chipkaart.”

Het blijft vooralsnog ook gewoon mogelijk om met contant geld te betalen. De contante kaartverkoop is wel een aparte logistieke stroom voor Qbuzz. Daarom krijgen passagiers die met de pinpas betalen de pinbon, voorzien van chauffeursstempel, mee als vervoersbewijs. Veldhuizen benadrukt dat de pinautomaten niet bij wijze van proef zijn geïnstalleerd en definitief zullen blijven. “Op termijn willen we ook nog kijken naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld contactloos te betalen met de smartphone, om steeds minder contant geld in de bus aanwezig te hebben.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *