Het elektrische systeem voor Q-link 1. Foto: OV-bureau Groningen Drenthe

Er geen elektrische bussen en dubbeldekkers in Groningen en Drenthe rijden vanaf 2018. Dat maakt het OV-bureau Groningen Drenthe woensdag bekend.

Voor Q-link-lijn 1 en 11 tussen Zuidhorn en Groningen worden tien elektrische gelede bussen in gebruik genomen. Deze krijgen een oplaadsysteem op de stalling aan de Peizerweg en op de eindpunten van de route in Zuidhorn, op het Europapark en op het Hoofdstation. De doelstelling is om fasegewijs het hele Q-link-net de komende jaren elektrisch te maken om in 2030 emmissievrij te kunnen rijden. Lijn 1 rijdt vanaf de nieuwe dienstregeling naar het Hoofdstation, lijn 11 naar Europapark.

Op Qliner 300 gaan vijf dubbeldekkers rijden om de capaciteit te vergroten. Eerder meldde Drents gedeputeerde Henk Brink al dat er zulke plannen waren. De dubbeldekkers zullen worden gebouwd en ingericht om lijnvervoer te kunnen verzorgen.

Naast alle plannen heeft het OV-bureau ook voorgesteld de reizigerstarieven in 2018 mee te laten stijgen met de landelijke norm. Busreizigers in Groningen en Drenthe die reizen met een OV-chipkaart zonder kortingen gaan dan vermoedelijk een opstaptarief van €0,90 betalen en vervolgens per kilometer €0,159. Overigens reizen veel reizigers met korting, bijvoorbeeld studenten die in de bus deels gratis reizen en deels met 34% korting. Scholieren en ouderen kunnen ook 34% korting krijgen en steeds meer reizigers maken gebruik van het dalkortingsproduct 40/4 (40% korting tegen €4 per maand).

De dubbeldekkers en het elektrische systeem kosten zes miljoen euro.

Een gedachte over “Elektrische bussen en dubbeldekkers in 2018”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *