Met een druk op de knop hebben wethouder Paul de Rook van Groningen, gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie en concessiedirecteur Astrid Veldhuizen vrijdagochtend de eerste officiele oplaadbeurt van de nieuwe elektrische Q-link-bussen voor de lijnen 1 en 2 in de stad verzorgd.

De afgelopen weken verschijnen de bussen al in het straatbeeld tijdens instructieritten voor de chauffeurs. Zij oefenen met het in- en uitklappen van de pantograaf. Deze zorgt ervoor dat de bussen onderweg snel kunnen worden bijgeladen.

De VDL Citea-bussen kunnen worden opgeladen op P+R Reitdiep en het station van Zuidhorn. Daar zijn snellaadpalen geplaatst. Op de stalling aan de Peizerweg zijn normale laadpalen aanwezig waar de bussen ‘s nachts langzaam opladen tot 100 procent.

Bijzonder aan deze bussen is dat het de eerste elektrische bussen zijn die fabrikant VDL in Nederland heeft gebouwd, namelijk in de vestiging in Heerenveen. Tot op heden werden de bussen in België gebouwd, maar daar was niet genoeg capaciteit beschikbaar.

De bussen zijn voorzien van snel wifi-internet en usb-poorten bij iedere zitplaats om mobiele apparaten op te laden. De chauffeur beschikt over een volledig digitaal en overzichtelijk dashboard waarop precies te zien valt of de bus moet worden bijgeladen. De verkeersleiding kan dit ook op afstand uitlezen. Eén bus verbruikt qua kilowatturen ongeveer evenveel stroom per jaar als vijftig gemiddelde huishoudens.

Vanaf 10 december rijden de bussen voor passagiers naar Zuidhorn, P+R Reitdiep, het Hoofdstation en Station Europapark.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *