Op 1 augustus bestaat OV Nieuws GD tien jaar. Opgericht als OV Nieuws uit Groningen en later uitgebreid met het zusje OV Nieuws uit Drenthe is OV Nieuws GD nu een platform met nieuws en informatie over het openbaar vervoer in de provincies Groningen en Drenthe, bij het busvervoer het zogeheten ‘GD-gebied’.

Tot en met  1 augustus blikken we terug op het belangrijkste OV-nieuws dat deze site gepubliceerd met voor ieder jaar een overzicht.

2016

14 januari 2016 – Norg krijgt nieuw busstation

De gemeenteraad stemt in met de plannen van de gemeente Noordenveld om in het centrum van Norg een nieuw busstation aan te leggen. Dat moet de oude centrumhalte naast de Coop vervangen. De nieuwe haltes komen een stukje verderop te liggen langs het Westeind.

11 februari 2016 – Meerderheid raad wil bussen van Grote Markt

In de Groningse gemeenteraad wordt duidelijk dat een meerderheid de bussen van de Grote markt af wil. Dit is een onderdeel van het verbeteren van het leefklimaat in de binnenstad. In de Brugstraat verdwijnen de bussen al. Het is de bedoeling dat de bussen in 2019 van de Grote Markt zijn verdwenen. De ondernemingsraad van de Qbuzz-chauffeurs is het niet eens met de plannen en vindt dat de bussen over de Grote Markt moeten blijven rijden. Op 25 februari wordt duidelijk dat de bussen definitief verdwijnen, dan stemt de gemeenteraad in met de plannen.

14 februari 2016 – Tijdelijk stationsgebouw Assen geopend

Het tijdelijke stationsgebouw op het Asser station is open. Dat is een mijlpaal in de verbouwing van het station. Nu kan namelijk de sloop van het bestaande gebouw beginnen. Het maakt plaats voor een compleet nieuw gebouw en verbouwd station. Alle voorzieningen zijn in principe aanwezig in het tijdelijke gebouw. Alleen de AH To Go mist.

28 maart 2016 – Extra bussen Wildlands zijn niet erg druk

Wildlands is het eerste weekend open geweest en meteen tijdens feestdagen, het was Pasen. Qbuzz was op de extra drukte voorbereid door extra bussen in te zetten tussen P+R Meerdijk en de nieuwe dierentuin, maar deze bleven vrijwel leeg. In het Paasweekend haalde de speciale lijn 10 nog geen honderd reizigers. Ook het bezoekersaantal voor Wildlands bleef laag in het eerste weekend. Doordat het zo rustig was raakte de parkeerplaats van Wildlands niet vol. Daardoor verwees het parkeersysteem langs de aanrijdroutes de bezoekers niet door naar de Meerdijk.

1 april 2016 – Buschauffeur laat asielzoeker en medereiziger staan bij halte

De 20-jarige Niek Mulder is boos op de chauffeur van buslijn 28 naar Gieten. Hij liet hem en een medereiziger, een wat oudere asielzoeker, staan bij de halte Brug 2e Exloërmond in Stadskanaal. Bij het naderen van de halte staken de reizigers hun hand op. Toen de bus bijna bij de halte was lachte de chauffeur en gaf hij snel gas om door te rijden. Mulder heeft het gevoel dat de chauffeur dacht dat beide instappers asielzoekers waren. Mulder zei al meerdere soortgelijke verhalen te hebben gehoord en hoopte dat Qbuzz hier iets aan zou doen.

28 april 2016 – Airportbus keert terug en Q-link uitgebreid naar Delfzijl

Delfzijl krijgt een verbinding met een nieuwe Q-link en de tijdens de Bowie-expositie succesvolle ‘airportbus’ keert terug in de nieuwe dienstregeling, maakt het OV-bureau bekend tijdens de presentatie van de nieuwe concept-dienstregeling. De Q-link (lijn 6) gaat rijden tussen Delfzijl en P+R Haren via Groningen en vervangt de drukke lijn 140. De bus naar het vliegveld wordt uiteindelijk de ‘Airportlink’ en gaat met lijnnummer 100 rijden vanaf september.

1 mei 2016 – Bouw busbrug trekt veel publiek

Op de Paterswoldseweg in Groningen wordt de busbrug aangelegd die P+R Hoogkerk en het Hoofdstation sneller moet verbinden. Zo hoeven bussen niet meer via de Paterswoldseweg en Parkweg om op het Hoofdstation te komen. In het weekend wordt de brug in delen op de locatie gebracht en ter plaatse afgebouwd. De busbrug is tijdelijk, uiteindelijk gaan de bussen over de Paterswoldseweg heenrijden via een tunneldek. Het verkeer op de Paterswoldseweg rijdt daarbij door de tunnel.

17 mei 2016 – Gemeente haalt per ongeluk bushalte weg

Aan de Andelstermaar in Groningen heeft de gemeente per ongeluk twee bushaltes weggehaald. Het gaat om de halte Meedenpad. Deze halte zou in de nieuwe dienstregeling verdwijnen maar de gemeente dacht door een misverstand dat de halte per direct moest worden geschrapt. Na de situatie is ervoor gekozen de halte na het verwijderen maar per direct op te heffen, er waren weinig gebruikers van de halte.

6 juni 2016 – Nieuwe Zaanbrug meermaals kapot

De Zaanbrug tussen de Paterswoldseweg en het Emmaviaduct op het nieuw aangelegde stukje busbaan is meermaals kapot. Er zijn problemen met het brugdek. Bussen kwamen in een rij voor de brug stil te staan. Zij moesten uiteindelijk achteruit rijden tegen de steile helling van de busbrug omhoog.

31 augustus 2016 – Concessiedirectrice Qbuzz doet eerste pinbetaling in de bus

In een rit van Q-link-lijn 3 doet Qbuzz-concessiedirectrice Astrid Veldhuizen de eerste betaling met pin in de bus. Vanaf dan is het in de lijnen 3 en 4 mogelijk om een buskaartje te betalen met de pinpas in plaats van contant geld. Naast dat het handig is, is het ook veiliger dat er minder contant geld in de bus aanwezig is.

11 september 2016 – Machinist Arriva rijdt door rood sein

In Uithuizermeeden is een machinist van Arriva levensgevaarlijk bezig door een rood sein te negeren. De machinist zag dat de spoorbomen van de overweg aan de Kerkstraat open bleven toen hij naderde. Dat kwam doordat deze alleen naar beneden kunnen als het sein op groen staat. Hij maakte een noodstop en kwam op de overweg stil te staan. Daarbij raakte niemand gewond. De dienstregeling was de hele avond ontregeld. De machinist is tijdens het onderzoek naar het incident door Arriva op non-actief gezet.

25 oktober 2016 – Weener weer bediend per trein

De treinen vanuit Groningen gaan weer naar Duitsland rijden. Dat is voor het eerst sinds de aanvaring van een binnenvaartschip met de Friesenbrücke. De treinen konden in principe al tot het station in Weener doorrijden, maar dit moest aangepast worden om het geschikt te maken als eindstation. Door de nieuwe situatie verdwijnen de stopbussen. Er rijden snelbussen tussen Groningen en Leer om de treinen te ontlasten. Reizigers vanaf andere stations kunnen in Weener overstappen op de Duitse buslijn 620.

18 november 2016 – Opnieuw botsing op overweg Voslaan

Op de spoorwegovergang in de Voslaan bij Winsum vindt opnieuw een ernstig ongeluk plaats met een trein en een voertuig. Daarbij ontspoorde de trein. Deze kwam even verderop gekanteld bij een sloot terecht. Er vielen achttien gewonden. Het voertuig was een melktankauto. De bestuurder hiervan zag de trein waarschijnlijk over het hoofd. De gemeente Winsum en ProRail wilden al langer de overweg sluiten naar aanleiding van eerdere dodelijke ongelukken. Dit ongeluk versnelt deze procedure en de aanleg van een noodweg richting Winsum die de sluiting mogelijk moet maken. Op 30 december 2016 is de noodweg klaar en sluit de overgang uiteindelijk.

2 december 2016 – Publiek Vervoer moet kleinschalig vervoer samenvoegen

De Groningse en Drentse gemeenten onderzoeken of zij al het kleinschalig vervoer vanaf 2018 gezamenlijk kunnen aanbesteden in één concessie ‘Publiek Vervoer’. Veel kleine buslijnen verdwijnen wegens bezuinigingen. Daarnaast krijgen gemeenten minder geld om de WMO-taken zoals de deeltaxi uit te voeren. Door dit alles in het Publiek Vervoer te combineren moet het mogelijk blijven deze diensten uit te voeren.

19 december 2016 – Halte AZC Ter Apel voorlopig overgeslagen

Na incidenten in en rond de bus en bushalte Ter Apelervenen met asielzoekers slaat de bus voorlopig de halte over. Er werden al OV-stewards ingezet, die op hun eerste dag op de locatie meteen moesten ingrijpen. Bewoners van het AZC willen vaak mee met de bus zonder ervoor te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *