Deze week was in het nieuws dat vervoerder Qbuzz niet blij is met de nieuwe voorrangssituatie aan de Eikenlaan bij het kruisende fietspad door Park Selwerd. Sinds begin deze maand hebben de fietsers daar voorrang, met veel vertraging tot gevolg, ook voor de bussen.

Uit cijfers blijkt dat sinds de wijziging nog geen enkele bus de aansluiting op de trein in Zuidhorn heeft gehaald tijdens de middagspits. Qbuzz grijpt in door vanaf zondag tijdelijke aanpassingen te doen in de dienstregeling van een aantal lijnen.

Lijn 1 en 2 krijgen op delen van het traject pendelritten in de middagspits tussen 14:30 en 18:00 uur. Voor lijn 1 geldt dit tussen Zernike en Zuidhorn en voor lijn 2 tussen UMCG Noord en Station Europapark. Deze ritten rijden enkele minuten voor de originele ritten. Lijn 7 wordt tijdelijk geknipt in twee delen. Een noordelijk deel tussen Station Noord en het Hoofdstation en een zuidelijk deel in de spits tussen het Hoofdstation en De Wijert. Reizigers moeten voor deze doorgaande verbinding tijdelijk overstappen op het Hoofdstation.

De vertragingen die ontstaan op de Eikenlaan hebben gevolgen tot in De Punt, waar de aansluiting tussen lijn 9 en de bus naar Assen niet meer haalbaar is. Daarom wijzigt Qbuzz per 9 oktober de vertrektijden van lijn 9 iets om de aansluiting te verbeteren. Om in patroon te blijven wijzigen de vertrektijden op de ritten tussen P+R Reitdiep en De Wijert ook.

Niet alleen op de Eikenlaan zorgen werkzaamheden voor overlast. Rond de Westerhaven is het ook druk omdat de kruising bij de Eendrachtskade nog niet klaar is. Streeklijnen 35, 39, 88, 139 en 637 rijden daarom niet meer via het Emmaplein en Zuiderdiep, maar rechtstreeks naar het Hoofdstation. Zo wordt extra tijdsverlies voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *