Foto: Wikipedia/Spoorjan (CC BY-SA 3.0-licentie)

Na zo’n twintig jaar trouwe dienst maakte het Dieselmaterieel’90 van de NS, ook wel de Buffel genoemd, zaterdag haar officieuze laatste rit. De bestemming was bijzonder: Stadskanaal.

Vanaf de nieuwe dienstregeling van de NS in december gaan de laatste dieseltreinen van het bedrijf definitief van het spoor. In de loop der jaren werden de treinen op diverse lijnen ingezet als stoptrein. Ze reden vooral in Overijssel en Gelderland en tussen Groningen en Leeuwarden.

Dat de NS het type trein zo snel wegdoet is omdat de NS ermee in haar maag zit. Vrij snel na de aanschaf van de treinen werden de meeste diesellijnen privaat aanbesteed. Toen werden treinen verkocht aan Syntus en verhuurd aan het toenmalige Noordned.

Momenteel rijdt het materieel nog op de Sprinters van Zwolle naar Kampen en Enschede. In december gaan deze diensten over naar vervoerder Keolis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *