Het busvervoer in de stad Groningen is in de afgelopen jaren explosief gegroeid. Tussen 2013 en 2017 is van 12,5 miljoen naar 16,7 miljoen reizigers, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Panteia.

Onderzocht werd hoe de implementatie van HOV-visie heeft uitgepakt voor het busvervoer. Uit de resultaten blijkt dat reizigers een positief beeld hebben over het busvervoer, meer dan niet-reizigers.

Lijnen naar alle toplocaties en wijken lieten groei zien, minimaal 25 procent. Alleen lijn 15, de drukke Q-link naar de Zernike Campus, bleef steken op 14 procent groei. Met die lijn reizen relatief veel studenten. Het algehele beeld laat ook zien dat de reizigersgroei onder studenten flink lager ligt dan onder andere passagiers (8 procent tegen 30 procent).

Van de 36 voorgestelde projecten in de HOV-visie uit 2013 zijn er momenteel 26 uitgevoerd. Een aantal projecten, zoals een knooppunt in Groningen Zuid, blijken technisch niet haalbaar of worden niet meer uitgevoerd.

De onderzoekers geven als tip mee alle ambities alsnog uit te voeren om zo de groei verder te faciliteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *