Qbuzz is de vervoerder die vanaf december volgend jaar tien jaar lang het busvervoer in Groningen en Drenthe mag verzorgen. Het OV-bureau Groningen Drenthe, dat de opdrachtgever van het vervoer is, heeft dit vanmiddag bekendgemaakt op het provinciehuis in Assen.

Qbuzz bleek zich in de aanbestedingsprocedure te hebben ingeschreven tegen de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Op basis daarvan is het busvervoer in beide provincies aan de vervoerder gegund.

In de nieuwe concessie wordt van de vervoerder verwacht dat zij zich verder inzet voor het verduurzamen van het busvervoer, onder meer door de inzet van bussen op elektriciteit en waterstof. Verder is in de nieuwe concessie vastgelegd dat de busstalling in Groningen bij de vervoerder in gebruik blijft en dat er een aantal van de huidige bussen meegaat om ook na de concessiewissel ingezet te worden.

Er komt in de nieuwe concessie meer ruimte voor data-ontwikkeling. Gedeputeerde van Drenthe Henk Brink : ‘er komt bijvoorbeeld een app waarmee je straks je reis kunt volgen en ook live deze kunt wijzigen als je bijvoorbeeld vertraging hebt. Daarvoor gebruiken we nieuwe data-technieken. Ook het zelf boeken van een aansluiting via de app wordt mogelijk. ‘ Chauffeurs krijgen een tablet als communicatiemiddel en de reiziger wordt, zoals dat wordt genoemd, “bij de hand genomen”. Het wordt ook mogelijk vooraf online een e-ticket te kopen. De chauffeur kan deze dan bij binnenkomst in de bus scannen.

Het dagelijks bestuur had er een flinke kluif aan, zegt OV-bureau voorzitter Fleur Gräper: ‘de drie biedingen van Qbuzz, Arriva en Connexxion hadden duidelijk allemaal een sterkte prijs-kwaliteitsverhouding. Qbuzz was daar wel duidelijk het beste. Qbuzz kreeg een ruime 9, Arriva en Connexxion een 8.’ Er wordt door Qbuzz straks een CO2-reductie van negentig procent gemaakt. De stadsdiensten worden elektrisch, evenals een groot deel van het streekvervoer.

De concessie, die officieel GD-2020 heet, loopt tot eind 2029.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *