Maandag start het studiejaar op de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool. Duizenden studenten, die al dan niet voor het eerst naar Groningen komen, reizen dan per bus naar de Zernike Campus, wellicht ben je er zelf ook één van. Waar moet je rekening mee houden?

Voor iedereen die nieuw is in Groningen is het goed om te weten dat de stadslijnen elk te herkennen zijn aan een unieke kleur, die op de bussen te zien is. Bij de Q-link-lijnen is deze kleur nog duidelijker ook op de bussen zelf aanwezig.

Ook nu zijn de belangrijkste lijnen naar de campus nog steeds Q-links 1 (groen) en 15 (oranje). Lijn 15 brengt je iedere vijf minuten nagenoeg non-stop (alleen via de Westerhaven en Rembrandt van Rijnstraat) naar de campus en rijdt via de ringweg. Vanaf de nieuwe dienstregeling in december zal de route van deze lijn nog eens verder worden versneld; dan gaat de bus rechtstreeks rijden tussen het station en Winkelcentrum Paddepoel (en verder) via de busbaan bij de Peizerweg en ringweg.

Lijn 1 is de andere belangrijke buslijn, die via Zuiderdiep, Grote Markt, UMCG Noord en Station Noord naar Paddepoel en Zernike rijdt. Deze lijn rijdt eens per half uur en rijdt ook door naar het station in Zuidhorn. Daar is een directe aansluiting op de treinen van- en naar Leeuwarden. Lijn 1 rijdt samen met Q-link 2 ieder kwartier tussen P+R Reitdiep en UMCG Noord, dus ook via Zernike en Station Noord. Lijn 2 rijdt niet naar het Hoofdstation (zoals Groningers hun station noemen) maar naar Station Europapark, waar aansluiting is op diverse treinen richting Veendam, Winschoten en Assen/Zwolle.

Op de campus zijn nog meer buslijnen, vaak met directe routes. Er is de langzame stadslijn 9 die via een flinke omweg naar het Hoofdstation rijdt, maar er zijn ook een aantal lijnen welke direct naar bestemmingen in de regio rijden. Dit lijn de lijnen 17 (‘s ochtends vanuit Roden, ‘s middags naar P+R Hoogkerk met veel overstapmogelijkheden), 26 (P+R Haren en Assen), 27 (P+R Haren en Stadskanaal), 171 (Veendam) en 335 (Qliner Bolsward). ‘s Ochtends rijden de lijnen 604 (Drachten), 665 (Winsum) en 679 (Winschoten) alleen richting Zernike. Terugreizen kan dan met andere lijnen of de trein.

Op de campus zijn vier bushaltes. De eerste is bij de Crematoriumlaan, direct bij de ingang van het terrein. De tweede is nabij de Bernoulliborg aan de Zernikelaan, de derde is de centrale halte iets verderop aan het Zernikeplein. Tenslotte is er, helemaal achteraan op de campus, het busstation Zernike Noord waar veel bussen hun eindpunt hebben. Dit station ligt bij de Professor Uilkensweg achter de Kadijk. Alle buslijnen stoppen op al deze haltes.

Het OV-studentenreisproduct is bij de start van het studiejaar weer geldig. Toch is het goed om te weten dat een los kaartje in de bus 2,50 euro kost binnen de stad. Vanaf 1 oktober kan betalen in lijn 1 en 2 alleen nog met de pinpas.

Vertrektijden en reisplanner zijn beschikbaar via het menu “Info en Tarieven” op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *