De provincies Groningen en Friesland gaan volgend jaar experimenten met een batterijtrein tussen Groningen en Leeuwarden. Daarbij wordt samengewerkt met de overheid, Arriva en ProRail.

Het traject tussen beide steden wordt gezien als proeftuin voor schoner vervoer zonder bovenleiding. Ook treinen op waterstof zijn al in beeld geweest. Deze treinen moeten in Groningen en Leeuwarden tussendoor kunnen worden opgeladen met snelladers, vergelijkbaar met de exemplaren waarmee de Q-link-bussen in Zuidhorn en op P+R Reitdiep al kunnen worden bijgeladen. Ook op het nieuwe opstelterrein tussen Groningen en Haren moet zo’n laadpunt komen.

Het is niet duidelijk of het systeem goed zal werken, maar theoretisch is het mogelijk. De oplossing met de elektrische treinen kan zo’n vier keer goedkoper uitvallen dan volledige elektrificatie van het spoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *