Nog dit jaar moet het makkelijker worden om snel een zitplaats in de trein te vinden tussen Groningen en Zwolle. De zogeheten Zitplaatszoeker van de NS wordt uitgebreid met meerdere trajecten, waaronder de route tussen beide steden.

Dat bevestigt een woordvoerder van de NS maandag aan regionale omroep RTV Noord. Op basis van actuele gegevens kunnen reizigers in de NS Reisplanner-app zien in welk deel van de trein nog plaats is en hoeveel stoelen er nog vrij zijn. Om dit te bepalen wordt gebruik gemaakt van sensoren in het spoor, die ook al worden gebruikt om het gewicht van goederentreinen te meten. Op basis van het ledige gewicht van het treinstel kan dan worden berekend hoeveel gewicht (en dus passagiers) er in de trein aanwezig is.

Door middel van kleurtjes (zoals in dit voorbeeld van de NS) moet het snel duidelijk zijn waar in de trein de meeste kans op een zitplaats is. Deze informatie is al voor de aankomst van een trein beschikbaar, waardoor de reiziger van te voren al op de juiste plaats op het perron kan gaan staan. Dit kan in de app ook worden gebruikt in combinatie met de aanwezige vakken op de stations. Die zijn tussen Groningen en Zwolle echter nergens aanwezig.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de gegevens in het hele land beschikbaar komen. De NS wil later ook gebruik gaan maken van andere data uit de treinen om te bepalen hoe druk het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *