Qbuzz en het OV-bureau gaan in de nieuwe busconcessie meer gebruikmaken van data uit de bussen. Het is één van de stokpaardjes in de nieuwe GD 2020-concessie.

Onder meer de drukte op de weg, buitentemperatuur, drukte in de bus en technische informatie over de bus worden gemeten. Die data is belangrijk voor Qbuzz, omdat zwartrijders bijvoorbeeld makkelijker zijn op te sporen en storingen automatisch aan de Reisregie worden doorgegeven, maar ook voor de reiziger. Die kan gebruik gaan maken van de Q+-app.

De nieuwe app gaat live reisinformatie bieden en toont, net als de NS al een tijdje in haar app doet, hoe druk een bus is. Uitgevallen ritten en vertragingen worden meteen meegenomen in de app en het wordt mogelijk een e-ticket vooraf te kopen voor de hele reis. Dit blijft echter wel duurder dan reizen met de OV-chipkaart. Aan chipkaart-reizigers is ook gedacht, zij krijgen als ze vergeten om uit te checken een melding en kunnen eventueel met één druk op de knop restitutie aanvragen.

Alle bussen worden voorzien van het nieuwe systeem. Een aantal van de huidige bussen, 146 stuks, wordt tijdens de zomervakantie omgebouwd. De 184 nieuwe bussen krijgen bij het afbouwen direct al de nieuwe systemen aan boord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *