Shell Nederland heeft de aanbesteding van het OV-bureau Groningen Drenthe voor het leveren van waterstof aan de waterstofbussen van Qbuzz gewonnen. Shell gaat een waterstoftankstation bij de busstalling in Groningen bouwen.

Qbuzz schaft 20 waterstofbussen aan voor de nieuwe GD 2020-concessie. De Belgische busfabrikant VanHool zal deze bussen gaan bouwen. Er rijden al twee waterstofbussen van deze bouwer bij Qbuzz. De waterstofbussen zijn bedoeld voor de langere streeklijnen, waar een elektrische bus niet genoeg actieradius heeft om de route af te maken. De waterstofbussen hebben een actieradius van zo’n 350 tot 400 kilometer. Overigens wordt het waterstof in de bussen gebruikt om in stroom om te zetten.

De nieuwe bussen gaan rijden in 2020, het tankstation moet eind 2020 in gebruik worden genomen. Waterstofbussen die voor die tijd al rijden, worden getankt in Delfzijl. Het ministerie van IenW, de EU via de FCHJU (HighVLOCity en JIVE2) en de provincies Groningen en Drenthe betalen mee aan het project met waterstofbussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *