Op de stalling van Qbuzz in Groningen heeft de vervoerder samen met het OV-bureau en de samenwerkingspartners de waterstof- en elektrische bussen voor haar nieuwe pilot gepresenteerd.

Twee elektrische bussen gaan rijden op Airportlink (lijn 100) tussen de binnenstad en Groningen Airport Eelde en twee waterstofbussen zullen na een proefperiode gaan rijden op alle streeklijnen in Groningen en Drenthe. De elektrische bussen zullen buiten de dienstregeling van de Airportlink ook op de Groningse stadsdienst rijden.

De bussen hebben een minimale uitstoot en voldoen aan de Euro-6-norm met lage emissie. De elektrische bus (merk Ebusco en ook al te zien rond Schiphol en in Parijs) heeft een accu die de hele dienstdag mee gaat en stroom opwekt tijdens het remmen en de waterstofbus (van VanHool) maakt van de waterstof elektriciteit en is daarmee ook een elektrische bus. De enige uitstoot op die bus is een beetje waterdamp.

Voor de waterstofbussen werken Qbuzz en het OV-bureau samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Groningen, AkzoNobel, Groningen Seaports, Pitpoint, High V.LO-City en FCH JU. Voor de elektrische bussen wordt samengewerkt met de provincies Groningen en Drenthe, Groningen Airport Eelde en Marketing Groningen.

De elektrische bus komt per direct in dienst, maar is nog wel een tijdelijk exemplaar. De definitieve Ebusco’s worden nog gebouwd en komen binnen een aantal maanden in dienst bij Qbuzz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *