Op dit moment brengt Qbuzz haar nieuwe waterstofbussen voor de streeklijnen langzaam in dienst. Vrijdagochtend werd dit officieel gevierd door de vervoerder in Groningen, waar ook het nieuwe waterstoftankstation van Shell in gebruik werd genomen.

Er gaan in totaal dertig Van Hool A330-bussen op waterstof in Groningen en Drenthe rijden. Dat gebeurt vanuit de stallingen in Groningen en Emmen, omdat de bussen daar kunnen tanken. Dat tanken gebeurt bij speciale tankstations van Shell. De oliemaatschappij won in 2019 de aanbesteding, uitgeschreven door het OV-bureau Groningen Drenthe. Shell levert groene waterstof voor de bussen. Die waterstof wordt met groene stroom geproduceerd.

Een Van Hool-waterstofbus van Qbuzz van binnen

Via een omweg rijden de bussen op elektriciteit. In de bussen van Van Hool zit namelijk een Proton Exchange Membrane. Dat is een brandstofcel die de protonen uit de waterstof door een membraan stuurt. De elektronen verlaten daarbij de cel via een externe kring. Dat wekt elektriciteit op, die uiteindelijk wordt gebruikt voor de aandrijving van de bus. In de bus is van dit proces niets te merken door reizigers.

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk is blij. “Noord-Nederland is Hydrogen Valley vanuit de Europese Unie. Wij gebruiken mobiliteit als gegarandeerde afnemer van waterstof. Met de opening van het tankstation laten we zien dat we niet alleen maar praten over waterstof, maar ook doen. We laten zien dat het in de praktijk ook werkt. We beginnen met dertig, nu hebben we nog 160 te gaan die nog niet zero-emissie zijn.”

De afgelopen twee jaar reden al twee waterstofbussen van Van Hool bij wijze van proef bij Qbuzz. Deze blijven rijden en hoeven door de opening van het speciale Shell-station niet meer uit te wijken om te tanken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *