Harry Elzen wil ooit aan de slag als buschauffeur. Foto: Harry Elzen

Het is vandaag 1 augustus en op de kop af vijftien jaar geleden dat deze website is opgezet. Onder de noemer OV Nieuws uit Groningen besloot oprichter Kevin van der Laan dat er winst was te behalen in de informatievoorziening rond het openbaar vervoer in de regio en werd de eerste versie van de site opgebouwd, toen vooral gericht op het belangrijkste OV-nieuws en andere wetenswaardigheden.

In de loop der jaren ontstond het huidige concessiegebied in het busvervoer, GD. Er kwam daarom een Drentse versie van de site bij. Nog later zij beide sites in elkaar opgegaan tot het huidige OV Nieuws GD.

Ondertussen werden Arriva en Connexxion bij het busvervoer afgewisseld door Qbuzz, ging er weer een trein naar Veendam rijden en kwam Q-link als alternatief voor de afgeschoten plannen voor een tram in en rond de stad. Er is dus genoeg gebeurd in vijftien jaar tijd en daarom vroeg OV Nieuws GD de lezers bijzondere verhalen, foto’s en herinneringen in te sturen. En dat werd massaal gedaan!

Bijzondere verhalen over bijzondere reizen, opmerkelijke medepassagiers en het verleden stroomden binnen. Zo was Niels Schoneveld onder de indruk van een chauffeur in lijn 75 met een verhaal over vluchtelingen die hij in de bus had.

Harry Elzen uit Dokkum is een OV-hobbyist, zoals aardig wat bezoekers van deze site. Door het reizen met het openbaar vervoer heeft hij een passie hiervoor ontwikkeld. Die passie is zelfs zo groot, dat hij hoopt uiteindelijk buschauffeur te worden. Hij wil graag bij Qbuzz in Groningen en Drenthe gaan rijden omdat het volgens hem “een prachtig bedrijf is met veel leuke collega’s”. Ook de omgeving in Groningen en Drenthe lijkt Harry prachtig om doorheen te reizen.

Aan degene met de mooiste of meest bijzondere inzending is een mooie prijs beloofd: een modelbus uit de afgelopen 15 jaar OV in GD. Het weer blijft een interessant fenomeen, niet in de laatste plaats vanwege de uitwerking op het openbaar vervoer. Immers, liggen er blaadjes of sneeuw op de rails, dan rijden er vaak minder of geen treinen. Ook op de weg kan zwaar weer voor moeilijke situaties zorgen.

Leon Slim maakte in 2013 een helse rit op lijn 115 in Groningen mee. “Het was tijdens een zware storm”, begint hij. “De RUG en Hanzehogeschool besloten toen tegelijkertijd alle lessen op te schorten en iedereen naar huis te sturen, zonder dit te melden aan Qbuzz en het OV-bureau. Gevolg was dat ongeveer 10.000 studenten tegelijkertijd naar huis gingen, grotendeels met de bus, zonder dat er extra bussen waren.”

“Op de halte Zernikeplein heb ik mijzelf bij de voordeur gepositioneerd. Daardoor kon ik vrij snel instappen.” Onderweg werd het nog even spannend door de storm. “Op de ringweg bij de Friesestraatweg viel er nog een boom vlak voor onze bus. Via een toeristische route door Kostverloren en de Schildersbuurt kwamen we uiteindelijk op het station, waar intussen alles op alles werd gezet om zoveel mogelijk extra bussen naar Zernike te krijgen.” De storm waar Leon op doelt werd ook wel de Sinterklaasstorm genoemd en zorgde voor chaotische taferelen. Arriva staakte uiteindelijk een deel van de middag de dienst en tussen Groningen en Zwolle lag de treindienst een tijdje stil nadat een boom op het spoor was gevallen.

OV Nieuws GD hield die dag een liveblog bij. Precies dat is de reden waarom OV Nieuws GD ooit is opgezet: het informeren van reizigers in dit soort situaties. Met het verhaal van Leon is er ook eens een mooie kijk op zo’n situatie vanuit het perspectief van een reiziger, en daarom is hij de winnaar van de modelbus!

Aan alle inzenders en natuurlijk alle lezers: bedankt voor het volgen van OV Nieuws GD de afgelopen jaren en de tijd die nog komen gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *