Buschauffeurs in Groningen en Drenthe leggen in het kader van vakbondsacties de periode in ieder geval twee keer het werk neer.

De chauffeurs in de CAO Streekvervoer voeren al enige tijd actie met hun vakbond FNV voor een beter loonbod. Voor vrijdag 16 september is een landelijke stakingsdag aangekondigd, waarbij het streekvervoer in het hele land het werk neerlegt.

Daarvoor zijn er nog vier regionale stakingsdagen, waarbij op 9 september in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel gestaakt zal worden. Een beter bod is volgens Martijn van der Gaag van FNV Streekvervoer namelijk hard nodig. “De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim.”

De FNV ziet naar eigen zeggen vooral een verschraling van het aanbod op het platteland. “Streekvervoerbedrijven laten verliesgevende lijnen in de buitengebieden los en ruilen die in voor steeds meer drukbezette lijnen in de Randstad. Maar openbaar vervoer zou niet om zoveel mogelijk winsten moeten draaien, het is voor veel mensen een basisbehoefte”, aldus Van der Gaag.

Voor de zomervakantie waren er al acties zoals estafettestakingen. Toen werd, in april, al een ultimatum gesteld waarbij werd aangegeven dat er nieuwe acties na de vakantie zouden komen wanneer dit geen ultimatum geen resultaat op zou leveren. De FNV wil in de nieuwe cao de inflatie gecompenseerd zien en een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand. Ook willen ze dat de jeugdloonschalen worden afgeschaft en dat iedereen minimaal 14 euro per uur betaald krijgt. Voor flexkrachten moet daarnaast nog een regeling komen dat als ze 9 van de 12 maanden werken, ze verplicht een vast contract krijgen. Tenslotte moet het aantrekkelijk worden voor oudere medewerkers minder te gaan werken tegen gunstige voorwaarden.

De CAO Streekvervoer liep op 1 juli vorig jaar af. Een nieuwe CAO zou met terugwerkende kracht in moeten gaan vanaf die datum en gaan gelden tot 31 december. Vakbond CNV accepteerde het bod van de vervoerders eerder dit jaar wel, het door deze bond ondertekende CAO-bod wordt inmiddels al uitgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *