Er is vanaf eind volgend jaar slechts één busvervoerder meer te zien in Noord-Nederland: Qbuzz heeft de aanbesteding voor het busvervoer is Friesland gewonnen.

Daarmee keert de vervoerder terug waar het deels begon: na de oprichting van het bedrijf in 2008 begon met eind dat jaar onder meer met de concessie in het zuidoosten van Friesland. De nieuwe concessie omvat de hele provincie en ook lijnen die de provinciegrenzen overschrijden, zoals lijn 315 naar Emmeloord en lijn 114 naar Assen.

Qbuzz kwam volgens gedeputeerde Matthijs de Vries als beste naar boven drijven op het gebied van de inzet van bussen op het platteland. In het voorstel van Qbuzz is twintig procent meer aan dienstregelingsuren opgenomen dan Arriva in de huidige dienstregeling rijdt. Dorpen krijgen meer vaste reismogelijkheden en er komen meer directe verbindingen.

Daarnaast wil Qbuzz nieuwe HOV-lijnen introduceren en frequenties op belangrijke hoofdverbindingen fors verhogen. Dat moet vanaf 15 december volgend jaar gaan gebeuren, want dan gaat de nieuwe concessie van start. Qbuzz mag vanaf dan tien jaar blijven rijden in Friesland.

Arriva verdwijnt daarmee uit het noordelijke busvervoer. Het is voor het eerst sinds de start van het bedrijf in Nederland dat Arriva geen busvervoer uitvoert in de drie Noordelijke provincies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *