Vakbond FNV luidt de noodklok over het communicatiesysteem in de bussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe. Volgens de FNV valt dit systeem regelmatig uit, met alle veiligheidsrisico’s van dien.

De vakbond heeft onderzoek gedaan onder de chauffeurs. Van de 268 die werden ondervraagd gaf slechts drie procent aan nooit problemen met de zogeheten IVU-box in de bus te hebben, welke de communicatie verzorgt. Overigens lopen ook andere zaken als de reisinformatie en betalen door passagiers via hetzelfde systeem, zaken die dus ook regelmatig er de brui aan geven.

De FNV heeft de beide provincies een brandbrief gestuurd over de situatie en wil ook de arbeidsinspectie inschakelen. Qbuzz zegt de situatie vervelend te vinden, maar benadrukt dat de noodknop in de bus altijd werkt, ook wanneer het communicatiesysteem het niet doet. Daarnaast zegt de vervoerder dit kwartaal naar aanleiding van de problemen over te stappen op VOIP-technologie in plaats van radioverkeer om uitval van de verbinding te minimaliseren. De helft van de bussen is volgens de vervoerder al op deze techniek overgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *