Foto: Gemeente Groningen

Medio december, bij het ingaan van de nieuwe busconcessie, verdwijnt de bus definitief van de Grote Markt in Groningen. De gemeente communiceert de datum nu aan omwonenden van de binnenstad.

Het is het tweede deel van de uitvoering van het plan om de binnenstad vrij van bussen te maken. Vorig jaar verdween de bus al uit de Brugstraat en van het Akerkhof.

De bussen gaan rijden via het Zuiderdiep en de Diepenring. Daar komt de Centrumhalte Oost (foto; vergelijkbaar met de nieuwe bushalte aan de Westerhaven). De wandelroute via de Sint Jansstraat wordt daarbij heringericht, waarbij er directe loopverbindingen komen naar de Grote Markt en het Groninger Forum. De gemeenteraad heeft het ontwerp daarvoor vorige maand goedgekeurd.

In het verlengde van het Gedempte Kattendiep komt een nieuwe brug (de Kattenbrug), zodat de bussen niet eerst richting het Damsterdiep hoeven te rijden om de route te vervolgen. Na het weghalen van de bussen worden de Grote Markt, Gelkingestraat en Oosterstraat opnieuw ingericht. Dat werk wordt gestart in 2020.

Er is een kans dat de bushalte aan het Zuiderdiep het drukker krijgt door de verplaatsing van de busroutes. Als dat het geval is, zal worden onderzocht hoe deze halte ook kan worden omgebouwd tot centrumhalte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *