De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) waarin streekvervoerders Arriva, Qbuzz, Connexxion, EBS en Keolis zijn verenigd, willen opnieuw in gesprek met vakbonden FNV en CNV over een nieuwe CAO voor haar buschauffeurs.

De werkgevers willen graag praten over verscherping van de afspraken rond werkdruk, waar de CNV een aanbod voor heeft gedaan. Volgens de bazen hebben de vakbonden nieuwe ultimatums gesteld die nog niet aan de orde waren voor de staking van vorige week. Er is de afgelopen dagen flink gesproken over de inzet van bemiddelaars.

‘FNV wil alleen een bemiddelaar bij de gesprekken als we vooraf toezeggingen doen over extra betaalde pauzes, aanvullend op de afspraken die we in januari al maakten’, zegt de VWOV. In januari maakten de werkgevers en vakbonden een akkoord dat een loonsverhoging van 8,3 procent over drie jaar behelsde met duidelijke afspraken over het verlagen van de werkdruk en een werkgelegenheidsgarantie.

‘Vijf minuten extra betaalde pauze per 2,5 uur komt grof geschat neer op de kosten van zo’n 4 tot 5 % loonsverhoging per jaar. Bovenop het bestaande bod betekent dat minimaal 20% loonsverhoging in drie jaar. Op basis van deze voorwaarde is een verkenning niet mogelijk. Werkgevers hopen dat het FNV ondanks dat de uitnodiging om in gesprek te gaan aanvaardt.’

De vakbonden beginnen vanaf deze week met estafettestakingen door het hele land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *