Vakbond FNV zegt te vermoeden dat Qbuzz in Groningen zich woensdag schuldig heeft gemaakt aan het breken van de staking van buschauffeurs door de inzet van uitzendkrachten.

Medewerkers van de vakbond zagen volgens de bond zelf hoe het stallingsterrein aan de Koningsweg ‘volstroomde met uitzendkrachten’. Volgens de FNV waren het veel uitzendkrachten en waren ze ook niet allemaal bekend bij hun stakende collega’s. “Chauffeurs gaven ook aan dat ze door het uitzendbureau op het laatste moment werden ingezet. Sommige chauffeurs wisten zelfs niet eens welke route ze moesten rijden bij het verlaten van de vestiging”, zegt Edwin Kuiper van de FNV. “Het riekt voor ons gevoel naar stakingsbrekers en daarmee gaat Qbuzz dan echt flink de fout in. Ze overtreden daarmee de wet.”

Michel van der Mark van Qbuzz ontkent ten stelligste dat de vervoerder ook maar iets gedaan heeft om de staking tegen te werken, zegt hij woensdagavond in reactie op de claim van de vakbond, die hij ook had gelezen.

“Hoe het werkt bij ons is als volgt: op donderdag publiceren wij de roosters. Vorige week gebeurde dat vanwege Hemelvaartsdag zelfs al op woensdag. De FNV heeft de staking op zondag aangekondigd. Wij hebben daarna niets meer aangepast en alleen de reizigers geïnformeerd.”

Qbuzz is niet blij met claims van de FNV. “De claims zijn ongefundeerd. We zijn boos en geïrriteerd dat men denkt dat Qbuzz dit zou doen. Wij houden ons aan het Nederlandse stakingsrecht. Als we het niet eens waren geweest met de staking, dan waren we wel naar de rechter gestapt.”

De FNV zegt op de houding van Qbuzz te letten bij eventuele volgende estafettestakingen. Kuiper: “In Utrecht en Dordrecht rijden ook bussen van Qbuzz, laat ze alvast gewaarschuwd zijn dat we ze extra in de gaten houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *