Een treinreis van Groningen naar Parijs duurt, afhankelijk van het reismoment, op dit moment nog gemiddeld zo’n zes uur, waarbij je meerdere keren moet overstappen. Als het aan Arriva ligt gaat dat veranderen. De spoorvervoerder heeft bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een aanvraag ingediend om met een rechtstreekse trein tussen Groningen en Parijs te gaan rijden.

Door Europese regels kunnen vervoerders een aanvraag indienen voor een verbinding onder de noemer ‘open access’. Voorwaarde voor toewijzing is dat de zittende vervoerders niet in de weg gezeten wordt. Er rijdt al een Arriva-nachttrein tussen Groningen en Schiphol op basis van deze regels.

Voor een trein tussen Groningen en Parijs heeft Arriva een aanvraag ingediend waarbij ‘s ochtends om 5:30 uur vertrokken wordt uit Groningen. Die trein komt dan om 10:40 uur aan op het grote Parijse station Gare Du Nord. ‘s Avonds om 19:15 uur moet de trein daar weer gaan vertrekken om ‘s avonds rond 0:30 uur terug te keren in Groningen.

Het is nu aan de ACM om te kijken of er mogelijkheden voor de dienst zijn volgens de open access-regels. Ook moet gekeken worden of er voldoende capaciteit over is op het spoor. Mocht de trein er daadwerkelijk komen, dan zal het de eerste internationale open access-trein vanuit Nederland zijn. Arriva hoopt de dienst vanaf de zomer van 2026 aan te kunnen bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *