Er worden nog enkele aanpassingen gedaan aan de busdienstregeling 2024 die volgende maand ingaat. Het gaat om enkele wijzigingen binnen de stad Groningen.

Zuidelijke stadswijken

De grootste aanpassing in de plannen is een volledig nieuwe lijnvoering bij de zuidelijke stadslijnen. Lijn 7 wordt ingekort tot het traject Winkelcentrum Paddepoel – Hoofdstation. De tak van deze lijn ten zuiden van het Hoofdstation wordt overgenomen door lijn 10.

Lijn 10 gaat daarmee via De Wijert en Corpus den Hoorn naar P+R Hoogkerk rijden. De route richting Hoornsemeer wordt ondergebracht bij lijn 19. Deze lijn blijft op het noordelijke gedeelte volgens de huidige route en gaat daarna ten zuiden van het station via de Parkweg en Paterswoldseweg de huidige route van lijn 10 rijden.

Al bekend was dat lijn 8 uit de Oosterpoortwijk verdwijnt. Toch houdt deze lijn alsnog een zuidelijke tak, want deze wordt overgenomen van lijn 19. De bus zal dus via De Wijert naar Helpman en Coendersborg gaan rijden. Met de aanpassingen moet het voor Qbuzz makkelijker worden bepaalde bussen en diensten aan elkaar te koppelen. Zo kan lijn 7 op deze wijze bijvoorbeeld standaard met een gelede bus worden gereden.

Spitsritten

Er is ook meer bekend over de inzet van spitsritten in de stad. De huidige lijn 17 komt te vervallen, zo was al bekend. Lijn 178 gaat een deel van deze ritten overnemen. Duidelijk is inmiddels dat op deze lijn in de ochtend enkele ritten richting Siddeburen via Eemspoort gaan rijden, onder meer langs de Makro. In de middag gebeurt dit met enkele ritten in de omgekeerde richting.

Lijn 17 zal niet als nummer verdwijnen. Onder dit nummer gaan in de schoolspits twee bussen per uur rijden tussen het Hoofdstation en de scholen rond de Diamantlaan, een lusroute via Aweg, Hoendiep, Diamantlaan, Metaallaan, ringweg en busbaan langs de Peizerweg. Eén rit in de ochtend rijdt als lijn 17 van af het Noorderstation via Paddepoel naar Vinkhuizen en dan door naar het Hoofdstation. Deze rit vertrekt op werkdagen om 8:10 uur vanaf het Noorderstation.

8 gedachte over “Toch nog aanpassingen in nieuwe dienstregeling: lijnennet Groningen Zuid omgegooid”
 1. Ik vraag me als inwoner van Groningen zuid af of wij de rechtstreekste verbinding met de binnenstad kwijtraken nu lijn 10 niet meer naar Hoornse meer rijdt?

  1. Lijn 10 wordt op de huidige route overgenomen door lijn 19. Deze lijn rijdt via het Hereplein, Zuiderdiep, Emmaplein en Westerhaven langs de binnenstad.

   Daarnaast blijft lijn 10 rijden door Groningen Zuid, via het Martini Ziekenhuis, Overwinningsplein, Van Iddekingeweg en Vondellaan. Ten noorden van het Hoofdstation blijft deze lijn de huidige route rijden.

 2. Mij is ook te horen gekomen dat lijn 9 met gelede bussen gaat rijden. Weten jullie daar meer van af? De (zuidelijke) route van lijn 9 blijft hetzelfde?

 3. Buslijn 19 via de Wijert naar Helpman en Coendersborg ??? Idd hoezo Coendersborg? Daar is nog nooit een bus langs geweest en kan daar ook helemaal niet komen.
  Graag u correctie op het bericht!!

 4. Zoals ik gelezen heb wordt lijn 7 standaard met harmonicabussen gereden maar als ik vanaf Vinkhuizen richting Corpus of De Wijert wil kan ik dan in dezelfde bus blijven zitten met andere woorden gaan de lijnen 7 en 10 bij het hoofd station in elkaar over of moet ik alsnog op het hoofdstation overstappen op lijn 10?

  1. Een overstap op lijn 10 (of lijn 9 via dezelfde route) zal straks altijd nodig zijn daarvoor, lijn 10 komt vanuit de Korrewegwijk.

   1. Heb een nieuw overzicht voorbij zien komen Lijn 7 vanuit Vinkhuizen gaat in lijn 19 over bij Paddepoel en rijdt daar vandaan naar Hoornse meer Omdat de huidige lijn 10 naar o.a.Hoornsemeer met gelede bussen wordt gereden betekent dit dat ook vanaf 10 dec lijn 7 / 19 met gelede bussen wordt gereden Dus er ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen Vinkhuizen en Hoornse meer via Paddepoel v.v.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *