De grote treinstremming tijdens de verbouwing van station Assen is van start gegaan. Twee weken lang rijden er geen treinen maar bussen tussen Groningen en Hoogeveen. Het is de grootste treinstremming sinds die tijdens de bouw van station Europapark en dat heeft gevolgen voor de treinreis vanuit Groningen en Drenthe naar de rest van Nederland.

WAT JE MOET WETEN ALS JE OP REIS GAAT

WIJZE VAN VERVOER

Er rijden dus bussen in plaats van treinen. Deze bussen rijden in verschillende ‘vormen’.

Er is de snelbus tussen Groningen en Assen, de snelbus tussen Assen en Hoogeveen en de snelbus tussen Groningen en Hoogeveen. Daarnaast is er de stopbus, die tussen Groningen en Hoogeveen op ieder station stopt, behalve Groningen Europapark en Haren. In Haren wordt gestopt langs de A28 bij het transferium. Tussen het transferium en station in Haren rijden aansluitende pendelbusjes. Voor Groningen Europapark kan worden gereisd met de treinen van Arriva richting Bad Nieuweschans/Weener en Veendam.

Tussen Hoogeveen en Zwolle rijden Sprinters en Intercity’s, aansluitend op de bussen. De Intercity’s stoppen niet in Meppel, de Sprinters wel. Er rijden vier treinen per uur, met hetzelfde aantal treindelen als gebruikelijk in de normale dienstregeling.

VERTREKPUNTEN VAN DE BUSSEN

Per station zijn dit de vertrekpunten van de NS-bussen.

  • Groningen: Langs de Stationsweg, tegenover het busstation aan de zijde van het Groninger Museum. Op de locatie staat aangegeven welke bus waar vertrekt.
  • Haren: Bij het transferium langs de A28. Er rijden aansluitende pendelbusjes tussen het transferium en het station. Deze vertrekken aan de zijde van de parkeerplaats van het transferium (bereikbaar via de tunnel onder de A28) en op het station op het voorplein.
  • Assen: Op het busstation, zo dicht mogelijk bij het spoor
  • Beilen: Bij het station
  • Hoogeveen: Op het busstation, er zijn aparte perrons voor de NS-bussen

Er rijden dus geen NS-bussen van en naar Groningen Europapark. Er kan worden gereisd met de stadsbus (Q-link-lijn 5/paars) of de Arriva-trein.

IN- EN UITCHECKEN

Het in- en uitchecken kan op de gebruikelijke wijze op de perrons van de stations, voor zover toegankelijk. Bij de bushaltes zijn extra, mobiele chipkaartpalen geplaatst. Op het transferium in Haren staan ook mobiele chipkaartpalen. In de NS-bussen zijn de reguliere NS-vervoersbewijzen geldig. Op het transferium in Haren zijn geen losse vervoersbewijzen te koop, het verkooppunt blijft de kaartjesautomaat op het Harense station. E-tickets kunnen eventueel vooraf worden aangeschaft via de website van de NS.

EXTRA BUSSEN

Het OV-bureau en Qbuzz zetten extra bussen in op Qliner 309 tussen de wijk Kloosterveen in Assen en het Hoofdstation in Groningen om de NS-bussen en het Asser station te ontlasten tijdens de werkzaamheden. In deze extra bussen geldt het reguliere tarief voor busvervoer in Groningen en Drenthe, NS-vervoersbewijzen zijn niet geldig. De bussen rijden in Assen niet langs het station. Een mogelijke reiswijze per OV-bus tussen station Assen en station Groningen is met stadslijn 1 of streeklijn 50 in Assen naar busstation Martin Luther Kingweg te reizen en daar over te stappen op Qliner 309. Deze rijdt extra vaak.

VERVOER TIJDENS KONINGSDAG

Koningsdag valt tijdens de spoorstremming. In Groningen vinden diverse grote activiteiten plaats, waaronder één van de Kingsland Festivals. De NS adviseren bezoekers hiervan gebruik te maken van eigen vervoer of een shuttle van Eventtravel omdat er niet genoeg bussen beschikbaar zijn op Koningsdag om alle verwachte bezoekers aan Groningen te kunnen vervoeren. De shuttle van Eventtravel bedient alle NS-stations/opstapplaatsen tussen Zwolle en Groningen (in Haren de BP-benzinepomp nabij het transferium) en rijdt direct naar de drafbaan. Ook in het reguliere busvervoer wordt grote drukte verwacht op Koningsdag.

VERTRAGING

De vertraging tijdens de werkzaamheden bedraagt over het algemeen tussen de 15 en 45 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *