Foto: Arriva

De mogelijkheid om te reizen in de 1e klas in Arriva-treinen in Groningen en Friesland verdwijnt. De nieuwe en omgebouwde treinen van de vervoerder hebben alleen nog een 2e klas.

Dat is mogelijk door nieuwe eisen van de beide provincies. Aan het einde van dit jaar gaat een nieuwe concessie voor het regionale spoor voor vijftien jaar in. Als opdrachtgevers kunnen de provincies bepalen wat een vervoerder verplicht moet aanbieden en wat niet.

De 1e klas hoort daar niet meer bij. Er is voor gekozen om meer faciliteiten te eisen voor de inrichting in de 2e klas, waardoor een speciale 1e klas niet meer nodig is volgens de provincies. Er komen bijvoorbeeld klaptafels en usb-oplaadpoorten.

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met het besluit. Zij zegt op haar website dat er meldingen van reizigers zijn waaruit blijkt dat de 1e klas meer dan luxe en comfort is. “Het kopen van een treinkaartje voor de eerste klasse is voor veel reizigers vaak de enige redelijke garantie op een zitplaats. Voor bijvoorbeeld reizigers die onderweg iets aan hun werk willen doen, maar ook reizigers die slecht ter been zijn, kan de aanwezigheid van de 1e¬†klasse daarmee een voorwaarde zijn om voor de trein te kiezen”, schrijft de belangenorganisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *