Het is niet lonend om volgens een vaste dienstregeling met een pendelbus door de binnenstad van Groningen te rijden. Dat is de conclusie van een gemeentelijk onderzoek dat in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd.

Bij het verdwijnen van de bussen van het Akerkhof ging er tussen de Westerhaven en het Zuiderdiep een pendelbusje rijden. Al snel bleek het aantal reizigers laag te zijn. Na het proberen van enkele varianten, stopte de gemeente met het busje.

Eind dit jaar verdwijnen de bussen ook van de Grote Markt, waarna er helemaal geen bus meer in de diepe binnenstad komt. Alleen aan de Diepenring en op het Zuiderdiep is vanaf december nog ruimte voor de bus. De gemeente kijkt daarom opnieuw naar alternatief vervoer in de binnenstad, waardoor bijvoorbeeld mensen die slecht ter been zijn de binnenstad kunnen blijven bezoeken.

Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat de doelgroep voor een pendelbus erg klein is. Er wordt gerekend op een reizigersaantal tussen de 10 en 120 per dag. Volgens de onderzoekers is dat te weinig. Daarnaast zou volgens het onderzoek maximaal 3,5 procent van de OV-reizigers met een mobiliteitsbeperking over zijn gestapt op de pendelbus in het westen van de binnenstad toen deze nog reed.

Volgens de onderzoekers kan er beter worden gekeken naar andere alternatieven, zoals de inzet van stadsstewards, het plaatsen van rustbankjes tussen OV-haltes en de binnenstad, het laten rijden van een treintje of de aanleg van een loopband zoals op Schiphol. Het college ziet meer in een pilot met flexibel vervoer en staat open voor bijvoorbeeld vrijwilligersinitiatieven. Men wil 50.000 euro subsidie beschikbaar stellen voor zo’n pilot.

De gemeenteraad bespreekt de ideeën woensdag tijdens een Politieke Woensdag.

Een gedachte over “Onderzoek gemeente: “geen vaste pendelbusritten meer in binnenstad””
  1. Dear everyone,
    has there already been any progress in finding an alternative solution to make Groningens city centre more inclusive? What happened to those 50.000€? Thank you in advance for your response! Kind regards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *