De bereikbaarheid in Nederland met het openbaar vervoer staat onder druk. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving blijkt dat de auto nu altijd sneller is dan het openbaar verover, ook tijdens de spits.
Vooral aan de randen van steden en in landelijk gebied, zoals streken in Groningen en Drenthe, staat de bereikbaarheid onder druk. In de provincies in het noordoosten en Zeeland is de OV-bereikbaarheid het meest afgenomen. Het gaat dan om de bereikbaarheid van ziekenhuizen, werklocaties, onderwijsinstellingen en supermarkten. Voor Groningen en Drenthe valt vooral de reistijd naar het hoger onderwijs op: deze is vanaf het overgrote deel van de provincies meet dan drie kwartier. Ook reizen naar het werk binnen deze tijdspanne is vanaf veel locaties lastig.
Het Planbureau voor de Leefomgeving vindt dat beter nagedacht moet worden over de locaties van voorzieningen als ziekenhuizen en scholen, zei een woordvoerder donderdagochtend op NPO Radio 1. Daarnaast zouden OV-haltes beter bereikbaar moeten zijn met de fiets, aangezien veel bushaltes zijn verplaatst naar de randen van dorpen. Dit wordt veelal gedaan om meer gestrekte routes te laten ontstaan, een trend die ook in Groningen en Drenthe zichtbaar is.