Met nog een kleine drie weken te gaan tot het start van het nieuwe schooljaar staat er ook veel te gebeuren in de busdienstregeling in de stad Groningen. Dat hangt samen met diverse infrastructuerele maatregelen zoals de opening van P+R Meerstad en de Centrumhalte West.

Wijzigingen in buslijnen en lijnnummers

Vanaf 3 september wordt het Q-link-netwerk uitgebreid met de nieuwe lijn 2 tussen P+R Reitdiep en Station Europapark. Deze lijn zorgt samen met de al bestaande lijn 1 voor een frequente dienst tussen Reitdiep en UMCG Noord. Vanaf UMCG Noord rijdt de bus via de Oostersingel en Hanzeplein naar de Europaweg en Station Europapark. Zo ontstaat er een snelle verbinding tussen dit station en het UMCG en de Zernike Campus, zonder dat een reis via het Hoofdstation nodig is.

Lijn 5 krijgt door de komst van lijn 2 een andere route. De bus gaat naar het nieuwe P+R Meerstad rijden via de Sontweg en Driebond. Daarmee keert er weer een frequente P+R-bus terug bij Ikea. In de dienstregeling vanaf december wordt lijn 5 doorgetrokken vanaf P+R Meerstad naar Tersluis in de wijk Meerstad en Harkstede.

Door de komst van lijn 2 raakt de huidige lijn 2 haar nummer kwijt. Deze route krijgt voortaan lijnnummer 10. Er verandert verder niets op deze lijn.

P+R Meerstad

Zoals al genoemd opent P+R Meerstad dus de poorten op 3 september. Deze nieuwe parkeervoorziening ligt pal naast de afrit Driebond in de oostelijke ringweg en is snel en makkelijk bereikbaar vanaf de A7 vanuit de richting Hoogezand. Lijn 5 zal frequent vanaf de P+R rechtstreeks naar het UMCG en de binnenstad rijden. Ook de lijnen 12 en 78 zullen vanaf de opening bij P+R Meerstad gaan stoppen. Na de opening zullen de voorzieningen nog wel worden afgebouwd, dat duurt nog een paar maanden langer.

Centrumhalte West

Vanaf 3 september verdwijnen ook de bussen uit de westelijke binnenstad. De Brugstraat en het Akerkhof worden busvrij en bij de Westerhaven opent de Centrumhalte West. Alle buslijnen die nu via het Akerkhof rijden zullen daar voortaan stoppen, evenals Q-link 15 die daarmee ook weer dichterbij de binnenstad gaat stoppen. Voor reizigers die slecht ter been zijn gaat er vanaf de centrumhalte een pendelbusje naar de Akerk en het Zuiderdiep rijden. Deze is gratis voor houders van een WMO-pas of Stadjerspas. Andere reizigers betalen 50 cent per rit. De meeste buslijnen zullen vanaf de Centrumhalte West via de Eeldersingel, Emmaplein, Zuiderdiep en Hereplein naar het Hoofdstation gaan rijden.

De bussen krijgen, afhankelijk van hun bestemming een vaste halte op de centrumhalte. Op onderstaande plattegrond is de nieuwe situatie per 3 september te zien.

Centrumhalte West wordt de bushalte voor bestemmingen als de Westerhaven (Primark, Nike, McDonalds), Akerk (Nespresso) en Vismarkt (Bristol, Bershka, H&M).

Alle informatie over de wijzigingen in Groningen Stad is hier beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *